Valpen blir tonåring

Din valp går igenom ett antal psykiska och fysiska könsmognadsperioder, vilket är helt normalt. Dock är mognadsfaserna väldigt indivudella och hos vissa märker man knappt av perioderna, medan andra kan hamna i en riktig slyngelålder!

13-16 veckor - Halv könsmognad
Produktionen av det manliga könshormonet, testosteron ökar hos både tiken och hanen, vilket kan öka valpens lust att dominera andra.

Om valpen visar tendenser att försöka försvara till exempel leksaker, gäller det att ta tillbaka dem utan att väcka valpens försvarslust. Träna därför byteshandel genom att locka och byta med lite godis eller med en leksak som valpen tycker om. Träna enligt principen "Om jag får din "dyrgrip" så får du min godbit". :-)

Låt valpen få vara ifred när den äter, är du alltid där och petar eller tar matskålen kan du istället "reta" igång en försvarslust- tänk själv om någon alltid kom och tog din mat när du äter!? Om du nödvändigtvis ska peta i skålen, uppmärksamma hunden att du kommer genom att säga dess namn och lägg något gott i skålen. Hunden lär sig då att när dina händer närmar sig så kommer något extra gott!

Lär gärna valpen att sitta och vänta och ta ögonkontakt innan den får ett ”varsågod”.

Undvik lekar som kan öka valpens aggressivitet och dominans. Framför allt ska du inte brottas med valpen och tvinga den till underkastelse. Leken kan urarta till en maktkamp även om valpen p g a sin fysiska underlägsenhet till slut måste ge sig. Tro inte att en besegrad valp är en besegrad vuxen hund. Så enkelt är det inte. Dominanshandlingar som att brotta ner sin hund kan även medföra att hunden tappar förtroendet för sin flockledare.

16 veckor - 7 månader
Under den här perioden stabiliseras hunden såväl fysiskt som beteendemässigt. Perioden är relativt lugn och du kan ta tillfället i akt och träna din valp. Passa på att gå en valpkurs!

~6-månaders ålder
Vid omkring sex månaders ålder kan din hund påverkas av en ökad hormontillströmning samtidigt som nyfikenhet, självsäkerhet och kanske även lusten att jaga och vakta utvecklas. Plötsligt kan du få uppleva att din hund inte längre ivrigt kommer springande när du kallar på den, eller inte längre visar undergivenhet mot alla främmande hundar ni möter.

Det är en naturlig fas i hundens utveckling, som kräver att du anstränger dig lite extra för att förhindra att oönskade beteenden utvecklas. Se till att hundmöten är positiva, men sätt även gränser om det går för vilt till! Var lugn och vävisande. Tillrättavisa hunden lungt och bestämt om den livar upp sig.

7-10 månaders ålder - Fysisk könsmognad "spökåldern"
Nu inträffar den fysiska könsmognaden. För hanens del innebär det att han börjar att ”lyfta på benet”. Tiken kan börja löpa. Vid denna tid infaller också vad man brukar kalla ”spökåldern”. Postlådor, ett omkullvält träd eller en alldeles vanlig plastpåse, kan utlösa rädsla. Om din valp blir rädd är det viktigt att du inte ömkar den, då förstärker du istället valpens rädsla. Ge valpen tid att undersöka det läskiga och gör ingen sak av det. Tvinga inte fram hunden om den inte vill. Passera istället föremålet eller saken som gjorde valpen rädd och låtsas som ingenting!

10-17 månader
Hunden är i ett lungt skede av sin utveckling och har lätt att lära sig nya saker. Passa på att gå en fortsättningskurs med unghunden.

17 - 24 månader - Psyksik mognad och puberteten
Just när man tror att allt lugnat ner sig, inträder puberteten. När hunden är omkring 17 månader börjar nämligen den tredje könsmognaden. Nu kan det komma mer tyngd och kraft bakom hundens eventuella dominans. Men om du tidigare har befäst ledarskapet får du troligen inga problem.

Unghunden kan ”förvandlas” till en riktig slyngel och börja med olika tokigheter. Nya rädslor kan dyka upp. Hundmöten kan börja stöka. Denna period kan bli riktigt besvärlig om man inte fått ordning på relationen till hunden tidigare. Hundar som den tidigare lekt med kan de nu börja utmana. Den kan också försöka klättra i rang - igen!

Ta perioden med ro, se till att hålla dig lugn och undvik onödiga konflikter. Ställ inte för höga krav på din hund, men visa tydligt och bestämt att dina regler fortfarande gäller.

Tre år
Nu är de flesta hundar vuxna och nu visar de resultatet av den genetiska bakgrund och träning de fått. Deras personlighet beror på många faktorer. Allt från tikens och hanens egenskaper till uppfödarens handlag, valpens uppväxtmiljö och framförallt på dig som hundägare.

Hundar är väldigt formbara - se till att göra det bästa utav er relation! Om du har funderingar, vänd dig till din uppfödare och fråga om råd!

1 kommentar: