Miljöträning- och socialisering

Allmänt
Det är varje valpägares ansvar att se till att ge rätt förutsättningar och träning för att hunden ska lära sig leva och klara av det liv vi människor lever. De första dagarna efter att du hämtat valpen hos uppfödaren ska bara vara lugna och trygga.

Xitamiz Shanti flyttar hem till "storebror" Achilles.

Hemmet ska vara en plats för trygghet, liksom människorna som nu utgör den nya flocken. Se till att valpen i första hand lär känna sin närmaste flock och får bekanta sig med sin nya livsmiljö. Vänner och bekanta hinner hälsa på din nya familjemedlem! Tänk på att det är en stor omställning för en liten valp att flytta ifrån sin mamma och sina syskon.

Rädsla
Rädsla är en medfödd instinkt för överlevnad, alltså helt naturlig. Alla valpar visar mer eller mindre rädsla inför nya främmande ljud och föremål. Om du ser att din valp blir rädd för något, hjälp den att komma över rädslan, men gör inte en sak av det. Låt valpen stegvis vänja sig vid ljudet, rörelsen eller föremålet som skrämde den. Om valpen till exempel blir rädd för dammsugaren, kan du till att börja med låta den ligga framme utan ljud. När valpen tagit mod till sig och undersökt maskinen, kan du när du sätter igång den låta den stå och gå utan att röra på den.


Hera och överraskningsmomentet "Dumpe" på MH.

För vissa valpar tar det mer tid än för andra att komma över sin rädsla, ta det därför lugnt och försök  att inte locka eller tvinga fram valpen om den absolut inte vill. Ibland kan det vara bättre att avleda med en leksak eller godis. Prova dig fram! Och känner du dig osäker, rådfråga din uppfödare.

Miljöträning
Hela första året ska präglas av miljöträning och socialisering. Ta med valpen/unghunden till många olika platser, åk tex bil, buss, gå i trappor, bland människor, andra hundar och i skogen, så får även du som ägare chansen att upptäcka om din valp visar sig osäker inför något.

På nya äventyr med "storebror", Achilles och Shanti.

OM valpen visar osäkerhet inför något, gå då lugnt förbi det som skrämde hunden. Ignorera själv det som skrämde hunden och bry dig inte om hundens oro. ÖMKA INTE! Efter en tid, sök upp platsen igen. För en hund blir det lättare att övervinna sin osäkerhet om inte omgivningen låtsas om hundens reaktion.


OM man försöker locka fram sin valp/unghund till något som den tycker är läskigt kan man istället bygga på rädslan. Det är ofta mycket bättre att bara gå därifrån och låtsas som ingenting har hänt.

Achilles antar nya höjder och tränar balans och kroppskontroll.

Tänk på att det är extra viktigt att miljöträna sin valp på egen hand om det finns fler hundar i familjen. Din valp måste ges förutsättningar att klara av och lära sig att hantera nya situationer på egen hand!

Tänk även på att det tar tid att miljöträna sin valp - träningen ska pågå upp till minst 1-års ålder!

Social träning
Valpar utvecklas snabbt och innan din valp ens hunnit bli ett halvår har den skapat en god grund för sina framtida vanor. Under den korta tiden ansvarar du för att valpen ska får bra erfarenheter av människor och andra hundar. Du bestämmer alltså vem eller vilka din valp ska träffa.

Kompisarna är samlade, Solero (Chinese Crested), Dalton (Nova Scotia Duck Tolling Retriever), Achilles och Shanti

Valpar behöver umgås med likasinnade för att öva upp sitt hundspråk men tänk på att inte alla vuxna hundar är snälla mot valpar! Låt därför din hund bara träffa andra hundar som du vet är snälla. Och tänk på att din valp behöver inte leka eller hälsa på allt och alla ni möter under era promenader. Det är nu du har störst möjlighet att lägga grunden för de vanor du vill att din hund ska ha som vuxen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar